Twój koszyk jest pusty ...
» » » » Ksylitol krystaliczny cukier brzozowy 0,5 kg GMO free

Kategorie

Producenci

Kontakt

  • Dane firmy:FRAIDA.pl Radosław Zabawa
    ul. Bracka 20
    00-028 Warszawa
    NIP: 5251535712
    NIP UE: PL5251535712
    REGON: 012246387
    wpisana w CEIDG pod nr: 223279
    rejestracja w GIODO pod nr: 168594
  • E-mail:sklep@fraida.pl
  • Telefon724 888 807
  • Godziny działania sklepuSklep stacjonarny:
    Warszawa, ul. Bracka 20
    pn - pt 11-19, so 11-16

    Sklep internetowy:
    24h / 7 dni

    Numer konta (mBank): 39 1140 2017 0000 4602 0499 9035

    Naszą uczciwość i wiarygodność potwierdzają:
    wizytówka
    wizytówka
    bezpieczne połączenie - Fraida.pl

Newsletter

Prześlij nam swój adres e-mail, a my powiadomimy Cię o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.

 
Ksylitol krystaliczny cukier brzozowy 0,5 kg GMO free
Polecamy

Ksylitol krystaliczny cukier brzozowy 0,5 kg GMO free

Dostępność:wysyłamy w ciągu 48 godzin +czas dostawy

Koszt wysyłki:od 9.90 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Pocztex Kurier 48 (na terenie Polski) - 9.90 zł
Paczkomaty (na terenie Polski) - 9.90 zł
Kurier DPD (na terenie Polski) - 15.90 zł
Odbiór osobisty (Warszawa, ul. Bracka 20) - 0.00 zł

Numer katalogowy:5908228012018

Kod EAN:5908228012018

Cena: 28.00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

Kupując ten produkt otrzymasz od nas 28 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie.

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Ksylitol pozwala cieszyć się słodyczą bez potrzeby martwienia się o zdrowie, jest bowiem najlepszym zamiennikiem cukru, zdrowym i naturalnym. Występuje w owocach i warzywach, produkowany jest nawet przez ludzki organizm, najczęściej jednak pozyskiwany jest z brzozy. Wygląda i smakuje jak zwykły cukier, jest jednak słodszy od sacharozy (co pozwala używać go znacznie mniej dla uzyskania podobnego efektu), zawiera do tego o 40% mniej kalorii i aż o 75% mniej węglowodanów i nie pozostawia po sobie nieprzyjemnego posmaku. Nie fermentuje w układzie pokarmowym jak zwykły cukier, nie zatruwa więc organizmu i nie staje się pożywką dla bakterii i innych pasożytów.

Może być stosowany przez osoby, dla których - z przyczyn zdrowotnych - cukier jest całkowicie zabroniony (chorzy na cukrzycę, osoby z problemami z nadkwasotą). Pomaga także w drobnych rzeczach, zmniejsza bowiem apetyt na słodycze, likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, nie powoduje próchnicy.

Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy.  W jego  cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i  12-sto węglowych takich  jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w  organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek  czego posiada ponad  14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej  kalorii niż cukier! Ksylitol może zastąpić cukier do  przyrządzania  różnych produktów kulinarnych .

W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych  ilościach.  Można go znaleźć w niektórych owocach, jagodach, grzybach,  warzywach, twardym drewnie  (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd  "brzozowym cukrem") i kolbach kukurydzy.  W garści malin jest niespełna gram  ksylitolu. Nasze organizmy w swoim codziennym  metabolizmie używają ksylitolu,  produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu.  Ksylitol odkryty w 1891 roku stosowany jest od lat 60-tych XX wieku. W szeregu krajów popularny jako zamiennik cukru dla   diabetyków.

Ksylitol jest bardzo wskazany dla osób pragnących odchudzać się (bez  ascetycznego  odmawiania sobie słodyczy) ze względu na to, iż dostarcza on organizmowi o 40%  mniej kalorii niż cukier, a  jest (w 100%) równie słodki. Ksylitol jest białą, krystaliczną substancją,  która wygląda  i smakuje jak cukier. Tym różni się od innych substancji  słodzących takich jak sorbitol,  fruktoza czy glukoza, że w molekule ma 5  zamiast 6 atomów węgla, w efekcie daje odczyn  zasadowy w organizmie, a nie  kwasowy jak cukier (niszczy bakterie a nie powoduje ich  rozwój).

Ksylitol, który doczekał się ponad 1500 opracowań naukowych pozyskiwany jest  jedynie ze  źródeł naturalnych (np. w Finlandii tylko z brzozy).

Wartość energetyczna na 100g: 240 kcal

Informacje żywieniowe:
Białko                         0 g
Tłuszcze                     0 g
Węglowodany      100 g

waga netto:500 g

kraj pochodzenia:Finlandia

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję do tego produktu, a otrzymasz od nas 300 punktów które będziesz mógł wykorzystać na zakupy w naszym sklepie. Dotyczy to tylko Klientów zalogowanych i zarejestrowanych w naszym sklepie.

Napisz recenzję

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl